Bez filtracije do senzacije
19. Prosinac 2019 01:22

U svijetu jakih alkoholnih pića, pitanje filtracije je trenutno vrlo aktualno posebice među velikim proizvođačima konjaka i viskija. “Protivnici” filtracije imaju stav da je filtracija postupak koji se ionako radi iz tzv.kozmetičkih razloga kako bi se spriječilo zamućivanje pića tijekom sazrijevanja odnosno prilikom konzumacije kad se piću dodaju kockice leda ili ga se jako rashladi.

Filtracija se provodi i radi uklanjanja nekih grešaka načinjenih u postupku destilacije. Međutim, ukoliko se radi o tehnički ispravnom proizvodnom procesu, zamućivanje se može dogoditi najčešće radi masnih kiselina i estera koji potječu iz sirovine od koje je piće napravljeno. A upravo su to sastojci koji vrhunskim pićima daju onaj voskasto-uljni aftertaste, puni okus i plemenitu aromu.  Filtracijom se donekle gubi i boja no s druge strane, proizvođeči koji filtriraju svoja pića ipak dobijaju sigurnost da će im proizvod biti stabilan kroz duži vremenski period i kristalno bistar što je odlika na koju su kupci navikli.

Mi u Destileriji Vertigo odlučili smo preskočiti ovaj postupak jer rakija koju smo dobili nakon odležavanja i sazrijevanja bila je upravo onakva kakvu smo željeli i sami popiti: bistra, gusta na nepcu, bogata, raskošnog voćnog mirisa, žestoka ali uz lijepo uravnotežene alkohole i srednje dugog završetka. Nama senzacionalna a vjerujemo da će takva biti i našim kupcima.

Kušajte vrhunsku Viljamovku i Šljivovicu Vertigo i uronite u Vrtlog užitka!

 
  Povratak na Blog