Sazrijevanje i odležavanje rakije
26. Studeni 2019 01:20

Da bi destilat postao rakija, potrebno je vrijeme i pažnja. Kad nakon druge destilacije šljivovica i viljamovka isteku iz kotla, koncentracija alkohola u njima je između 65% i 68%. Tada se viljamovka sprema u staklene spremnike kako bi odležala i kako bi se arome i alkoholi uravnotežili.

U Destileriji Vertigo koristimo staklene spremnike jer su se pokazali najboljima obzirom da su neutralni na sve sastojke destilata. Odležavanje rakije viljamovke u staklenim spremnicima u našoj destileriji traje i do godinu dana kako bi dobila satensku strukturu i profinjenost. U prvih nekoliko mjeseci samo malo, u nekoliko navrata, prozračimo viljamovku da dobije kontakt sa zrakom i nakon toga postepeno snižavamo alkohol.

Voćna rakija šljivovica zahtijeva barem godinu dana sazrijevanja u drvenim bačvama a najboljima se smatraju one od slavonskoga hrasta. Hrast daje šljivovici ugodan okus, aromu i zlatno žutu boju.

Hrast je drvo koje može zadržati tekućinu dok istovremeno omogućuje proces disanja kroz pore drva. Paljenje bačve čini neke od drvenih spojeva topljivijima pa sve naše bačve imaju oznaku LT (light toast) odnosno „slabo paljena“.

Kako se tekućina u spremniku kreće naprijed-nazad kroz drvo, sastojci se ekstrahiraju i prenose u sadržaj spremnika. Sazrijevanje također proizlazi od dodira kisika iz vanjskog zraka sa sastojcima u smjesi destilata. Stoga se sazrijevanje tijekom starenja sastoji od interakcije originalnih spojeva destilata, oksidacijskih reakcija i ekstrakcije aromatičnih spojeva iz drva. Ti se čimbenici moraju pravilno uravnotežiti u pravilno sazrelom proizvodu kakav je Vertigo Šljivovica koja će uskoro biti spremna za punjenje.

 
  Povratak na Blog