Nema rakije bez destilacije
21. Studeni 2019 01:19

Proizvodnja destiliranih alkoholnih pića temelji se na fermentaciji, prirodnom procesu raspadanja organskih materijala koji sadrže šećere. Da bi se fermentacija dogodila potrebni su i kvasci, mikroorganizmi koji žive i množe se u mediju koji sadrži ugljikohidrate - posebno jednostavne šećere. Kvasaca ima u cijelom svijetu, čak i u polarnim područjima i pustinjama.

U našoj destileriji, voće za fermentaciju pripremamo s puno pažnje jer jedino kvalitetna sirovina može dati vrhunsku rakiju. Samo zdrave i zrele šljive i kruške iz kojih smo odvojili peteljke i koštice idu u proces mljevenja a zatim se njihova svježa pulpa i sok pune u tankove za fermentaciju. Fermentacija se odvije bez prisustva zraka i u strogo kontroliranoj temperaturi kako bi se očuvale arome.   

Fermentirani materijal zatim se ulijeva u kotao za pečenje rakije i započinje proces destilacije. Alkoholna destilacija događa se zbog različitih vrelišta alkohola (78.5 ° C) i vode (100 ° C). Kad se fermentirano  voće koje sada sadrži etilni alkohol zagrijava do temperature iznad 78,5 ° C, ali ispod 100 ° C, a para koja odlazi iz tekućine kondenzira, kondenzat će imati veću koncentraciju alkohola.

Naše rakije proces prolaze dva puta a pri drugoj destilaciji, na početku i na kraju odvajaju se svi štetni spojevi koji nemaju mjesta u vrhunskoj rakiji: metilni alkohol, različite kiseline, patočna ulja i sl. Ono što ostaje naziva se još „srce“ rakije.

Samo taj najbolji i najkvalitetniji destilat ide na odležavanje ili sazrijevanje i postaje vrhunska Vertigo Viljamovka ili Šljivovica.

 
  Povratak na Blog