Budući da su dva sastojka potrebna za alkoholno vrenje, kvasci i šećeri, široko rasprostranjena i uvijek se pojavljuju zajedno, civilizacije su u gotovo svim dijelovima svijeta razvile neki oblik alkoholnog pića vrlo rano u svojoj povijesti.
Tako su u Izraelu pronađeni ostaci piva starog 13.000 godina a u Kini alkohol fermentiran od riže potječe još iz 8. stoljeća prije Krista.
I tako kroz stoljeća i civilizacije, zahvaljujući Arapima koji su izumili alambic kotlove, ljudi su počeli destilirati dva sastojka s početka priče.
Rakija se počela destilirati u Francuskoj oko 1300. g., ali je pripremana samo kao lijek i smatralo se da posjeduje tako čudesne zdravstvene moći da su je liječnici prozvali "vodom života" (l'eau de vie) a taj naziv ima i danas. I Skandinavci su svoju „rakiju“ proizvodili najprije od vina i dali joj ime istog značenja "aquavit".
Ubrzo se proces destilacije proširio Europom, voća i ostalih sirovina bilo je u izobilju i nastala su i danas poznata vrhunska alkoholna pića tipična za pojedina područja npr. francuski Armagnac i Cognac od vina iz tog područja, Calvados od jabuka, talijanska grappa od komine vinove loze, a u našim krajevima to je bila rakija. Rakija se najčešće peče od fermentiranog voća (npr. šljivovica, viljamovka i sl.), dvostrukom destilacijom u kotlovima od ručno kovanog bakra i najbolje arome daje pri 40-45 % volumnih postotka alkohola.
Konzumira se često, i kao aperitiv i kao dižestiv, bira se u posebnim životnim događajima, ima je gotovo svaka kuća. Od sada i naša:-) Uživajte!