Bez filtracije do senzacije
19. 12. 2019.

Bez filtracije do senzacije

U svijetu jakih alkoholnih pića, pitanje filtracije je trenutno vrlo aktualno posebice među velikim proizvođačima konjaka i viskija. “Protivnici” filtracije imaju stav da je filtracija postupak koji se ionako radi iz tzv.kozmetičkih razloga kako bi se spriječilo zamućivanje pića tijekom sazrijevanja odnosno prilikom konzumacije kad se piću dodaju kockice leda ili ga se jako rashladi. Filtracija se...
 
Saznajte više
 

Sazrijevanje i odležavanje rakije
26. 11. 2019.

Sazrijevanje i odležavanje rakije

Da bi destilat postao rakija, potrebno je vrijeme i pažnja. Kad nakon druge destilacije šljivovica i viljamovka isteku iz kotla, koncentracija alkohola u njima je između 65% i 68%. Tada se viljamovka sprema u staklene spremnike kako bi odležala i kako bi se arome i alkoholi uravnotežili. U Destileriji Vertigo koristimo staklene spremnike jer su se pokazali najboljima obzirom da su neutralni na sve sastojke...
 
Saznajte više
 

Nema rakije bez destilacije
21. 11. 2019.

Nema rakije bez destilacije

Proizvodnja destiliranih alkoholnih pića temelji se na fermentaciji, prirodnom procesu raspadanja organskih materijala koji sadrže šećere. Da bi se fermentacija dogodila potrebni su i kvasci, mikroorganizmi koji žive i množe se u mediju koji sadrži ugljikohidrate - posebno jednostavne šećere. Kvasaca ima u cijelom svijetu, čak i u polarnim područjima i pustinjama. U našoj destileriji, voće za...
 
Saznajte više
 

Kratka povijest rakije
19. 11. 2019.

Kratka povijest rakije

Budući da su dva sastojka potrebna za alkoholno vrenje, kvasci i šećeri, široko rasprostranjena i uvijek se pojavljuju zajedno, civilizacije su u gotovo svim dijelovima svijeta razvile neki oblik alkoholnog pića vrlo rano u svojoj povijesti. Tako su u Izraelu pronađeni ostaci piva starog 13.000 godina a u Kini alkohol fermentiran od riže potječe još iz 8. stoljeća prije Krista. I tako kroz stoljeća i...
 
Saznajte više